Eetpatroon

Het eerste aspect dat ons erg is opgevallen is het eetpatroon van de ouders en de kinderen. Bij ons kinderdagverblijf wordt gezond eten erg aangespoord en gezond afvallen ook als dit nodig is. Wij vinden dat kinderen geen snoep nodig hebben op vaste basis maar dat dit af en toe word gegeven als uitzondering. Wij proberen de kinderen met plezier fruit en groente te leren eten. Dit doen wij door liedjes te zingen bij het fruit, verschillende fruit en groente te leren ontdekken met de kinderen en de kinderen te leren dat groente en fruit heel goed voor je is.

Het is maar een mening

Natuurlijk is dit aan de ouders om te beslissen hoe zij dit thuis doen en ligt dit buiten ons bereik. Wij kunnen hier enkel een mening over hebben. Toch willen wij deze mening graag met jullie delen. Wij willen niet alleen onze mening hierover delen om te zien hoe jullie hierover denken, ook willen wij mensen wakker schudden. Vaak zien wij dat ouders zich niet bewust zijn van dit gedrag en dit gedrag dan ook eigenlijk helemaal niet willen tonen.

Wat wij bedoelen met “dit gedrag” is het eetpatroon van de ouders. Wat ons namelijk erg opvalt is dat het eetpatroon van de ouders vaak niet gelijk is aan het eetpatroon van de kinderen. Wat de ouders eten als de kinderen er niet zijn, is niet aan ons om te bespreken. Wat wij wel vaak zien is dat de kinderen groente en fruit moeten eten maar de ouders hier niet aan mee doen. Dit zorgt er natuurlijk voor dat kinderen de ouders niet serieus gaan nemen en het ook zien als iets dat niet lekker is. Kinderen nemen een voorbeeld aan de ouders en als de ouders het niet eten, waarom moeten zij het dan wel? Ook op de kinderdagopvang is dit te merken. Na het weekend zijn sommige kinderen moeilijk met eten en gaan ze huilen als ze groente of fruit moeten eten.

Gezond eten

Wat ons ook erg opvalt is dat de meeste ouders steeds iets voller worden. Dit bedoelen wij natuurlijk niet als een belediging. Kinderen worden bij een consultatiebureau in de gaten gehouden op gewicht, lengte, gezondheid en nog veel meer. Bij de ouders is dit niet meer het geval. Wat wij vaak zien is dat de ouders steeds drukker worden met werk, de kinderen en het huishouden waardoor gezond eten of gezond afvallen niet meer een optie lijkt.

Healthy Kinderkleding

Dat ouders een voorbeeld zijn voor de kinderen en dat de ouders naar onze mening hier niet altijd in slagen, snappen we nu denk ik wel. Helaas is het niet alleen de ouders die steeds slechter gaan eten. Zoals net ook al aangegeven is: tegenwoordig lijkt gezond eten of gezond afvallen niet meer een optie door alle drukte. Hier hebben de kinderen natuurlijk ook last van. Kinderen kiezen niet zelf wat ze gaan eten, hierin zijn ze totaal afhankelijk van de ouders. Dit heeft als gevolg dat steeds meer kinderen overgewicht hebben. Dit zien wij vooral terug in de kinderkleding. De kinderkleding van de kinderen is vaak te lang voor de kinderen of de kinderkleding zit te strak op het lijf van de kinderen. Natuurlijk wordt er bij het consultatiebureau aangegeven dat het verstandig is dat het kind op een gezonde manier gaat afvallen, dit past alleen niet in de levens van de drukke ouders. Een mooi voorbeeld van een website waar kinderkleding verkocht wordt en tips gegeven wordt met betrekking tot voeding is amazingkids.nl/boys

Wat we zien is dat de ouders zo druk zijn met bijvoorbeeld werk, het huishouden en andere zaken, dat er niet genoeg aandacht wordt geschonken aan het eetpatroon van kinderen. Als kinderen dan al last krijgen van overgewicht, wordt hier vaak niet op de juiste manier wat aan gedaan. Gezond afvallen lijkt net als gezond en gevarieerd eten geen optie meer.